Oglasno sporočilo

Center za ravnanje z nevarnimi odpadki Kidričevo - eden najbolj sodobnih tovrstnih centrov pri nas

Čas branja: 1 min
22.11.2018  14:39
Center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem velja s kapaciteto zmožnosti predelave do 51.000 ton nevarnih odpadkov letno za enega najbolj sodobnih tovrstnih centrov pri nas. Nevarne snovi, kot so kisline, lužine, olja, odpadki iz delavnic, mulji pri odstranjevanju barv in lakov, pa tudi onesnažena zemlja, se na približno 8.100 m2 skladiščijo, pripravljajo in delno obnovijo za ponovno uporabo. S svojo sodobno organiziranostjo in tehnološko dovršenostjo pa predstavlja sam center napredek na področju obdelave in skladiščenja nevarnih odpadkov.
Center za ravnanje z nevarnimi odpadki Kidričevo - eden najbolj sodobnih tovrstnih centrov pri nas
Foto: MIRAN KAMBIC

Zaradi svoje tehnične opremljenosti predstavlja lokacija centra v Kidričevem trenutno najsodobnejši visokotehnološki center za trdne in tekoče nevarne snovi v Sloveniji in je v takšni obliki edinstven. Njegovo jedro sestavljajo kemično-fizikalni predelovalni obrat s popolnoma avtomatiziranim sistemom vodenja procesov, sodobno opremljen laboratorij, posebna skladiščna in obdelovalna infrastruktura, področje za drobljenje odpadkov in upravna stavba. Center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem ima tudi vsa potrebna dovoljenja – gradbeno dovoljenje, uporabno dovoljenje in IPPC dovoljenje. Prav tako predstavlja iz vidika varnosti in varovanja okolja veliko prednost samega centra dejstvo, da je celotna lokacija zgrajena v skladu z BAT (opp. best available technology) tehnologijo, ter opremljena s celovitim tehničnim in protipožarnim varovanjem.

In ker je prav varnost, tako okolja kot ljudi v neposredni okolici, velikega pomena, so v podjetju Saubermacher Slovenija še posebej ponosni, da je Center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem gotovo ena najsodobnejših in najbolj varnih lokacij pri nas. Celoten izpust zraka na lokaciji je namreč čiščen s posebno napravo, vodoodporni beton z lovilnim bazenom ter številni lovilniki olj ščitijo tla pred onesnaženjem. Vse emisije se kontrolirajo sproti. Sodobna naprava za požarno varnost skrbi za varnost zaposlenih, celotne lokacije in okoliške industrije. Poleg tega uporablja podjetje Saubermacher Slovenija obstoječo infrastrukturo upravljavca tovarne aluminija, kot so na primer njihovi gasilci ali varnostniki.

Vse to so gotovo konkurenčne prednosti, ki jih postavljajo v sam vrh tovrstnih ponudnikov pri nas. Ob tem pa ne smemo pozabit tudi na znanje, ki ga prejemajo iz strani matičnega podjetja v Avstriji, enega najbolj uspešnih tovrstnih podjetij za celotno Vzhodno Evropo.

Nevarni odpadki večinoma potujejo v sosednje države

Novi objekt predstavlja pomemben korak k okrepitvi položaja podjetja Saubermacher v Sloveniji. Za delovanje področja zbiranja in obdelave nevarnih odpadkov je namreč potrebno odpadke pravočasno obdelati in pripraviti na končno odstranjevanje v tujini. Nevarni odpadki iz Slovenije se v največji meri izvažajo v druge države EU, predvsem v Avstrijo in Nemčijo. Rešitve za odstranitev slednjih v Sloveniji namreč skorajda ni. Na ta način se v podjetju Saubermacher Slovenija še kako zavedajo, da lahko še dodatno okrepijo raven sinergije med avstrijskimi lokacijami v Premstättnu in Trofaiach-u. Potenciala je še veliko. Trenutno v Sloveniji namreč praktično ni predelovalnih obratov za nevarne odpadke.