Sodobna tehnologija kot nov poslovni model v kmetijstvu

Čas branja: 3 min
10.01.2019  13:43
Tokratna že 6. Agrobiznis konferenca bo potekala 13. februarja v Ljubljani. V ospredju konference bodo sodobna tehnologija in novi poslovni modeli ter trendi v kmetijstvu, vpliv digitalizacije na razvoj panoge, določanje cen v kmetijstvu, pozicioniranje kmeta, tržne niše v kmetijstvu, skupna kmetijska politika po letu 2020 in prilagajanje čedalje pogostejšim podnebnim spremembam
Sodobna tehnologija kot nov poslovni model v kmetijstvu

Obveščaj me o novih člankih:  

Podjetništvo in inovativnost na področju prehranske samooskrbe želimo na Financah spodbujati s projektom Agrobiznis. V okviru projekta odkrivamo male ponudnike, s potencialom, podjetniško žilico, dovolj vztrajnosti in močno željo, da se na svoji tržni niši prebijejo na sam vrh, širijo obseg proizvodnje in uspejo prodreti na trgovske police. Prav tako opozarjamo na inovativna podjetja z novo tehnologijo pridelave hrane ali novim poslovnim modelom, ki bi pripeljala do večje samooskrbe.

V sklopu projekta bo tako 13. februarja v Ljubljani potekala že 6. Agrobiznis konferenca. Govora bo

  • o sodobni tehnologiji kot novem poslovnem modelu v kmetijstvu,
  • o tem, kakšni so trendi in kakšen vpliv ima digitalizacija na razvoj panoge.
  • Izvedeli bomo kako določati cene v kmetijstvu,
  • kako se kmet lahko bolje uveljavi v kmetijstvu,
  • kje so tržne niše v kmetijstvu,
  • kakšna bo skupna kmetijska politika po letu 2020 in
  • kako se prilagajati čedalje pogostejšim podnebnim spremembam.

O samih trendih in vplivu digitalizacije na razvoj kmetijstva bo besedo podal prof. dr. Vladimir Crnojević, direktor in ustanovitelj raziskovalno-razvojnega inštituta za informacijsko tehnologijo biosistemov BioSense, strokovnjak, ki je objavil že več kot 50 del v priznanih mednarodnih časopisih in član matičnega znanstvenega odbora za elektroniko, telekomunikacije in informacijsko tehnologijo. Trenutna področja njegovega zanimanja so strojno učenje, obdelava slik, daljinska detekcija in obdelava podatkov s primeri na področju poljedelstva, biosistemov in internetne prihodnosti.

Sam Inštitut BioSense pa je bil pred kratkim uvrščen na prvo mesto evropskih centrov odličnosti v okviru G2020 Teaming programa in predstavlja glavnega regijskega igralca po številu projektov EU iz sedmega okvirnega programa (FP7) in programa Obzorje 2020 (H2020). Odločilno vlogo podjetje igra tudi pri sodelovanju z industrijo in na področju inovacij in pospeševalnikov. Povezuje več kot 50 malih in srednjih podjetij skozi financiranje preko svojih programov BioSense.

Med drugim bodo z nami tudi dr. Aleksandra PIVEC, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Mitja Pirc iz podjetja Datafund/Indigo Consulting, kot tudi izvršni direktor Panvite Toni Balažič. Pridružili pa se nam bodo tudi državni sekretar iz ministrstva za okolje in prostor Simon Zajc, direktor podjetja Bike Nomad – EkoHotel Koroš Dušan Štrucl, in Mitja HERGA, glavni direktor in enolog vinske kleti Puklavec Family Wines.

Na konferenci pa bomo razglasili tudi zmagovalce letošnjega agrobiznis natečaja. V sklopu natečaja bomo tako podelili nagrado najboljši podjetnik v kmetijstvu (najboljši podjetnik v kmetijstvu med mikro in malimi podjetji, najboljši podjetnik v kmetijstvu med srednjimi in velikimi podjetji), najbolj inovativen izdelek/storitev v kmetijstvu in najboljši domači izdelek po izboru potrošnikov. Kandidate za nagrade si lahko ogledate tukaj.

Vabljeni torej v sredo, 13. februarja 2019, med 9. in 13. uro na Gospodarsko zbornico Slovenije v Ljubljani, kjer boste spoznali prihajajoče trende v kmetijstvu in iz uspešnih praktičnih primerov dobili napotke za nadaljnje poslovanje.

Udeležba je brezplačna, svoje mesto na srečanju pa si lahko rezervirate tukaj.

Dodatne informacije: www.agrobiznis-konferenca.si