Koliko nas bo stal prehod v nizkoogljično družbo in kje se skrivajo priložnosti?

Čas branja: 3 min
10.01.2019  14:59  Dopolnjeno: 10.01.2019 15:05
21. Dnevi energetikov, ki bodo potekali pod naslovom "Koliko nas bo stal prehod v nizkoogljično družbo in kje se skrivajo priložnosti?" bodo letos 16. in 17. aprila v Portorožu
Koliko nas bo stal prehod v nizkoogljično družbo in kje se skrivajo priložnosti?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Letošnja rdeča nit konference bodo izzivi in priložnosti pri prehodu v nizkoogljično družbo, saj smo v času oblikovanja dolgoročne strategije nizkih emisij do leta 2050 ter priprave nacionalnega energetsko-podnebnega načrta, ki bosta začrtala srednje- in dolgoročno vizijo našega razvoja.

Pri tem želimo biti čim bolj konkretni in osvetliti zmanjševanje količine izpustov skozi konkretne možnosti in priložnosti za industrijo in energetske storitve. »Energy efficiency first« je jasna prednostna usmeritev, kjer želimo predstaviti napredne oblike upravljanja energije, energetskih in tehnoloških rešitev ter novih poslovnih modelov v industriji in stavbah. Drugo pomembno vlogo ima uporaba obnovljivih virov energije, ki s hitrim tehnološkim razvojem vstopajo v vse sektorje. V programu pa tudi ne bomo zaobšli problematike stavb in e-mobilnosti, ki skupaj z digitalizacijo energetike pomeni nove razvojne izzive.

Znana je tudi že osrednja govornica letošnjega energetskega srečanja. Na vprašanje, kateri izzivi in priložnosti za industrijo in storitve bodo v prihodnjih letih odločilni za dolgoročno razogljičenje, nam bo odgovorila Gabrielle Walker, priznana mednarodna strokovnjakinja za energetsko strategijo. Kot strateginja podjetjem pomaga pri reševanju globalnih izzivov s poudarkom na trajnostnem poslovanju, novih energetskih tehnologijah in podnebnih spremembah. Delo opravlja tudi kot aktivna svetovalka v upravnih odborih različnih globalnih podjetij, ki pokrivajo številne sektorje, kot so naftna in plinska industrija, komunalne storitve, obnovljivi viri energije, finance in naložbe, potrošniško blago, trgovina na drobno, obvladovanje tveganja, certificiranje in strokovne storitve. Njena predavanja so poslušali tudi študentje na prestižnih univerzah v Cambridgeu in Princetonu.

Prvi dan konference bomo razglasili zmagovalce natečaja za energetske nagrade. Na razpisu lahko sodelujete v treh kategorijah: energetsko učinkovito podjetje ali ustanova, energetsko učinkovit projekt in promocijski projekt. Pri razpisu sta dve novosti. V kategoriji energetsko učinkovit projekt sprejemamo tudi prijave projektov, izvedenih po načelu energetskega pogodbeništva. Sprejemamo pa tudi prijave energetsko učinkovitih projektov, ki so jih slovenski ali tuji izvajalci izpeljali v tujini.

Več podatkov je na spletni strani razpisa, kjer so tudi povezave na spletne prijavnice. Prijave zbiramo do 8. marca.

Več na www.dnevi-energetikov.si


Več iz teme: