Je gradbena industrija zrela za digitalno disrupcijo?

Čas branja: 4 min
11.03.2019  16:39  Dopolnjeno: 11.03.2019 17:08
Gradbeništvo: vse cveti, a koliko časa še? Ali podjetja razmišljajo o tem, kako se organizirati in biti pripravljen na čase, ko bodo razmere na trgu morda zopet manj ugodne? Tudi na ta vprašanja bomo odgovarjali na 2. konferenci Biznis & trendi v gradbeništvu konec marca v Portorožu.
Je gradbena industrija zrela za digitalno disrupcijo?
DI Andreas Fromm, MBA, direktor, ASFINAG Construction Management GmbH

Obveščaj me o novih člankih:  

Gradbena panoga je zrela za disrupcijo

Digitalna disrupcija je prisotna v praktično vsaki panogi, vendar pa v večjem delu gradbene industrije še vedno prevladuje zmeda in pomanjkanje jasne digitalne strategije. Pred panogo je mnogo težav in izzivov. V zadnjih 20 letih je njena rast produktivnosti dela zaostajala za splošno gospodarsko produktivnostjo; večji kapitalski projekti se običajno zaključijo 20 % počasneje in proračun presegajo kar do 80 %. Hkrati pa se zaradi novih tehnologij, kot sta IoT in mobilnost, pričakovanja strank hitro povečujejo in postajajo bolj zapletena ter osredotočena bolj na uporabo kot na sam izdelek. Gradbena podjetja se morajo prilagoditi in izboljšati svoje znanje na področju uvajanja novih digitalnih tehnologij, da se lahko odzovejo na nove zahteve strank in se soočijo s pomanjkljivostmi v panogi.

Na konferenci Biznis & trendi v gradbeništvu, ki bo 26. in 27. marca v GH Beranrdin v Portorožu bomo med drugim obravnavali tudi glavne trende in tehnologije, ki predstavljajo gonilno silo digitalne transformacije v gradbeni panogi, ter si ogledali, kako lahko podjetja oblikujejo jasno in natančno strategijo digitalne transformacije. Predstavil jih bo Jožek Gruškovnjak, svetovalec, podjetnik, Inlumino Consulting GmbH.

Na konferenci tudi avstrijski ASFINAG

Veselimo se tudi primera iz Avstrije, ki ga bo predstavil Andreas Fromm, MBA, generalni direktor, Construction Management GmbH. V družbi ASFINAG se je od leta 2003, najprej je bil odgovoren za načrtovanje infrastrukturnih projektov v ASFINAG Construction Management GmbH, avgusta 2009 je prevzel vodenje divizije za upravljanje vzdrževanja v ASFINAG Service GmbH, nato pa je vodil oddelek za tehnično koordinacijo v ASFINAG Holding. S 1. marcem 2018 je prevzel položaj generalnega direktorja ASFINAG Construction Management GmbH. Predstavil bo vpliv gradbenega sektorja na gospodarstvo, kako izvajati proticikličnost oz. kako načrtovati sredstva v času konjunkture in kako jih sproščati (izvajati) v času recesije.

5 menedžerjev in 1 menedžerka, predstavniki gradbenih podjetij o izzivih v panogi in 5 primerov dobrih praks

Letos v programu pozdravljamo tudi številne tuje primere dobrih praks, katere si oglejte v programu, svoje videnje razmer v gradbeništvu pa bodo v pogovoru razkrili tudi menedžerji Martin Gosenca, predsednik uprave, CGP, Lidija Žagar, komercialna direktorica visoke gradnje, Strabag, Tine Svoljšak, direktor, ŽGP, Železniško gradbeno podjetje Ljubljana, Kristjan Mugerli, direktor, Kolektor CPG, Iztok Polanič, predsednik uprave, Pomgrad in Blaž Miklavčič, glavni direktor, GH holding.

V zaključku bo Branko Greganović, predsednik izvršnega odbora, NLB Banka Beograd pogledal naprej, kaj čaka panogo: »Looking forward« v gradbeni panogi - kaj vse morajo gledati/spremljati/ menedžerji gradbenih podjetjih.Celoten program konference najdete na www.gradbena-konferenca.si

Ujemite zadnje prijave in se nam pridružite v Portorožu!