Oglasno sporočilo

Zastoji so predvsem zaradi nesreč

Čas branja: 1 min
13.03.2019  07:22  Dopolnjeno: 13.03.2019 07:24
Slovenija je tranzitna država in soočamo z močnimi turističnimi tokovi, ki pomenijo kolone vozil tujih turistov. Te se vijejo v smereh od Avstrije in Italije proti slovenski in hrvaški obali in nazaj ter od Italije proti Madžarski in nazaj.
Zastoji so predvsem zaradi nesreč

Spomladi in poleti so razdalje voženj daljše, saj je dan daljši, vreme pa ugodnejše. Potovanj je več, vozniki so dlje časa za volanom. Posledično so lahko preutrujeni, več je prometnih nesreč, ki ob tako povečanem prometu vodijo v daljše zastoje.

Kako lahko tudi vozniki prispevajo k temu, da ne bo večjih zastojev

Predvsem tako, da se pravočasno pozanimajo o razmerah na cestah in o prometu in se pravočasno odpravijo na pot. Če ni nujno, naj počakajo z odpravo na pot, vsekakor naj se ne odpravljajo na pot v prometni konici. Razmer ne gre jemati zlahka. Vzeti si je treba čas za pripravo. Vozniki morajo biti aktivni pri načrtovanju poti.

Predvidljiva in kulturna vožnja je ključ, kako priti do cilja čim bolj hitro in varno

Predvsem pa naj bodo vozniki strpni in naj dosledno upoštevajo prometno signalizacijo, še posebej morajo biti pozorni pri vožnji mimo delovišč oz. zapor. Če želimo, da bodo naše avtoceste in hitre ceste varne, jih je namreč potrebno redno vzdrževati in obnavljati.

Ob zgoščenem prometu je potrebno dosledno upoštevati predpisano varnostno razdaljo ter strpno voziti. Vozniki morajo čim bolj predvideti promet pred seboj in se tako izogniti nenadnemu zaviranju.