Oglasno sporočilo

On!Track – Digitalno spremljanje sredstev v gradbenem procesu

Čas branja: 2 min
26.03.2019  10:34
On!Track – Digitalno spremljanje sredstev v gradbenem procesu

Tradicionalno je bila gradbena industrija nenaklonjena tveganjem, ki jih prinašajo nove tehnologije in zato, v primerjavi z drugimi industrijskimi panogami, nekoliko počasna za inovacije. Dandanašnje vsesplošno investiranje v digitalizacijo pa sicer počasi a zagotovo postaja stvarnost tudi za gradbeno industrijo. Ravno v gradbeništvu je pričakovati velike spremembe, saj panoga še ni resno pričela z izkoriščanjem vseh prednosti, ki jih ponuja napredna obdelava podatkov, analitika, avtomatizacija in robotika. (povzeto po: KPMG Global Construction Survey iz leta 2016)

V mednarodnem podjetju Hilti AG že skoraj 80 let proizvajamo stroje in izvajamo storitve, katerih edini cilj je povečanje produktivnosti v gradbeništvu. V zadnjem desetletju se gradbeni sektor, predvsem v Evropi, srečuje s pomanjkanjem kvalificirane delovne sile, kar posledično pomeni, da morajo biti stroji, oprema in predvsem procesi enostavni za razumevanje in upravljanje. In ravno na tem področju vidimo digitalizacijo, kot hitro in učinkovito pot do rešitev. V podjetju Hilti ves čas dodajamo in širimo digitalizirane storitve, ki pa niso vezane samo na Hilti proizvode temveč na celoten poslovni proces gradbenih podjetij. Danes bomo podrobneje predstavili samo eno digitalno storitev, in sicer digitalni način spremljanja sredstev v gradbenih podjetjih imenovano »On!Track«

Katera sredstva lahko spremljamo z digitalno storitvijo On!Track

S sredstvi mislimo tako osnovna sredstva, potrošni material kot tudi certifikate, potrdila, dovoljenja, ponavljajoče se preglede, izpite zaposlenih, …torej vsa sredstva, ki jih je potrebno spremljati redno in transparentno in pri katerih pomanjkanje preglednosti privede do resnih finančnih izgub.

On!Track ni inventurni izpis!

Zanimivo je, da se sredstva v času obveznih letnih inventur ali ostalih pregledov vedno najdejo, vsaj velika večina njih. Se pa mnogokrat dogaja, da sredstva ni mogoče locirati tisti trenutek, ko ga proizvodni proces ali nenajavljen inšpekcijski pregled zahteva. V takšnih primerih sam postopek iskanja sredstva povzroči daljše zastoje in stresno ter neproduktivno iskanje - in ravno v izogib takšnim situacijam, je Hilti razvil On!Track.

Kako ON!Track deluje.

ON!Track je aplikacija, ki jo uporabnik zažene na računalnikih ali pametnih telefonih, preko katerih se poveže z digitalnim oblakom v katerem je baza vseh sredstev podjetja. Vsako sredstvo se opremi s pametno oznako, katero programska oprema s pomočjo kamere pametnega telefona, namenskega skenerja ali Bluetooth sprejemnika identificira in poveže s podatki, ki se nahajajo v bazi. Zaposleni, ki so s strani podjetja poleg vpogleda pooblaščeni tudi za pošiljanje sredstev iz ene lokacije na drugo, lahko to store zelo hitro in enostavno in to kjerkoli. Dovolj je že vgrajena kamera pametnega telefona in premik sredstva je trajno evidentiran v samo nekaj sekundah.