Oglasno sporočilo

Plačujte poslovne in osebne izdatke brez denarnice ali kartic

Čas branja: 2 min
11.04.2019  14:43
Plačujte poslovne in osebne izdatke brez denarnice ali kartic

Ko se odpravimo v trgovino po nakupih, bodisi zasebno ali poslovno, smo še vedno vajeni imeti s seboj denarnico ali vsaj kartico, s katero lahko plačamo nakup. Pa veste, da to danes sploh ni več nujno, saj lahko na blagajni plačamo tudi s telefonom oziroma mobilno denarnico?

Nekateri še vedno najraje plačujejo z gotovino, drugi prisegajo na kartice in gotovine nimajo v denarnici tako rekoč nikoli. Z brezstičnimi karticami je danes sam postopek plačila na blagajni postal še enostavnejši in hitrejši. Še enostavneje pa je, če preprosto plačujemo s svojim mobilnim telefonom, ki ga imamo tako ali tako vedno pri roki. Mobilna denarnica je najmodernejši in najpreprostejši način plačevanja.

NLB Pay omogoča brezstično plačevanje na ustrezno opremljenih terminalih POS, saj deluje na tehnologiji NFC (near field communication). Z mobilno denarnico pa niste omejeni zgolj na Slovenijo, saj lahko z njo plačujete tudi v tujini. Mobilna denarnica NLB Pay omogoča plačevanje z NLB Plačilnimi in poslovnimi karticami Mastercard in BA Maestro, ki jih predhodno shranite v NLB Pay. Vse, kar morate storiti je, da svoj pametni mobilni telefon odklenete, prislonite k terminalu POS, počakate na zvočni signal in tako plačate nakup. Preprosto, hitro in varno, bodisi za poslovni ali osebni namen.

NLB Pay je na voljo za uporabnike mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android (Lollipop 5.0 in višje) in seveda NFC tehnologijo.

Kako začeti?

Če še niste uporabniki NLB Pay je morda prav zdaj pravi čas za to. Najprej boste morali na svojem mobilniku obiskati trgovino Google Play in pretočiti aplikacijo NLB Pay. Za registracijo boste potrebovali svojo davčno številko in zadnje štiri številke NLB Kartice Mastercard ali BA Maestro. Nato boste na svojo telefonsko številko dobili SMS z OTP geslom za dokončno aktivacijo. V aplikacijo vpišite OTP geslo in sami določite štirimestno številčno kodo. V zadnjem koraku vam preostane še, da s seznama kartic, ustreznih za digitalizacijo, izberete želeno in jo potrdite.

Če želite uporabljati NLB Pay, morate imeti telefon zavarovan z vsaj enim varnostnim elementom (PIN koda, vzorec, prstni odtis, prepoznava obraza …). V nasprotnem primeru zaradi varnostnih zahtev le ta ne bo delovala. Prav tako ne bo delovala na mobilnikih s prednastavljeno programsko kodo (zlom zaščite – »rootani« mobilni telefoni).

Za varnost vam ni treba skrbeti

Kljub temu, da gre za plačevanje s pametnim mobilnikom, je varnost uporabnikom zagotovljena. Za varen dostop je poskrbljeno na več načinov. Vstop v mobilno denarnico je omogočen z uporabo štirimestne številčne kode, ki jo ob aktivaciji določite sami. Mobilne denarnice pa prav tako ni možno aktivirati in uporabljati v primeru, da mobilnega telefona, kot že rečeno, nimate zaščitenega z vsaj enim varnostnim elementom. Mobilna denarnica je celo bolj varna kot kartično plačevanje, saj kartice ne moremo zakleniti, prav tako ne denarnice. Plačila nad 15 evri je treba potrditi s številko PIN kartice, s katero plačujete v mobilni denarnici. Vsa plačila, opravljena z NLB Pay, se pregledno shranjujejo v razdelku »podrobnosti kartice«, tako lahko vedno pogledate, kje in koliko ste v preteklosti plačevali.

Plačujete lahko skoraj povsod

Težava novih tehnologij je, da jih v primeru, če z njimi lahko plačujemo zgolj na omejenem številu plačilnih mest, ne uporabljamo. To pa za mobilno denarnico NLB Pay ne velja, saj lahko z njo plačujete na kar 93 odstotkih prodajnih mest v Sloveniji in 67 odstotkih prodajnih mest v Evropi.