Oglasno sporočilo

Kako podatki o kupcih (customer intelligence) poganjajo rast podjetij in znamk

Čas branja: 2 min
13.05.2019  09:08
Zbiranje in obdelava podatkov o kupcih in njihovem vedenju na spletu je danes nepogrešljivo orodje podjetij, usmerjenih v rast. Prav rast pa je osrednja tema 24. Slovenske marketinške konference.
Kako podatki o kupcih (customer intelligence) poganjajo rast podjetij in znamk

Organizatorji osrednjega slovenskega marketinškega dogodka verjamejo, da je marketing pomembno gonilo rasti znamke oz. podjetja, zato mora dobro razumeti svojo vlogo. Sodelujoči na konferenci bodo skozi primere iskali taktike in različne načine za rast.

Strokovnjaki iz podjetja BehaviourExchange so prepričani, da je za doseganje strateških ciljev in rasti podjetja ključna taktika spremljanja vedenja kupcev in obdelave podatkov o njihovih spletnih aktivnostih, ki jo v angleščini imenujemo customer intelligence (CI). Ta podjetjem omogoča vzpostavljanje globljih odnosov s posamezniki in hkrati izboljšuje učinkovitost vseh marketinških aktivnosti.

Le podjetje, ki razume potrebe svojih spletnih obiskovalcev in kupcev, lahko namreč izboljša njihovo zadovoljstvo. S tem gradi večjo zvestobo kupcev, spodbuja želene aktivnosti na svojem spletnem mestu in tako spletne obiskovalce veliko hitreje in učinkoviteje pretvarja v kupce. Izboljšan je torej celoten nakupni proces, s čimer se poveča prodaja, tako na spletu kot tudi v fizičnih trgovinah...in raste!

Zakaj je CI danes nepogrešljiv

Spremljanje, analiza in razumevanje vedenja spletnih obiskovalcev in kupcev so ključne aktivnosti znotraj vsake sodobne marketinške strategije, saj to podjetjem omogoča pridobivanje kakovostnih povratnih informacij o izkušnjah kupcev. CI omogoča personalizirano komunikacijo z obiskovalci ali kupci preko različnih kanalov in naprav, podjetja pa posledično lahko ponudijo ‘pravi izdelek pravemu kupcu ob pravem času’.

S pomočjo CI podjetja oblikujejo ponudbe izdelkov in storitev tako, da upoštevajo interese potencialnih kupcev, prodajno strategijo pa oblikujejo glede na podatke o preteklem vedenju kupcev. Pri tem lahko prilagodijo komunikacijsko strategijo glede na to, kateri kanal je najučinkovitejši. Podatki podjetjem pomagajo razumeti tudi, kaj potrošnika motivira k nakupu njihovega produkta in kaj jih morda odvrne od tega. Hkrati ta poglobljen vpogled v kupčevo ‘dušo’ omogoča vzpostavitev tesnejšega, osebnega odnosa, kar povečuje zaupanje in lojalnost.

Podjetja, ki odločevanje in načrtovanje gradijo na podlagi rezultatov CI, lahko ob tem povečajo svojo poslovno agilnost in fleksibilnost ter z lahkoto racionalizirajo obstoječa tržna prizadevanja in marketinške stroške.

To, kako veliki bodo pozitivni učinki uporabe customer intelligence v nekem podjetju, pa je v veliki meri odvisno tudi od vložka v prilagajanje procesov, volje do izobraževanja in odprtost za novosti. Dejstvo je, da lahko podjetju rast zagotavlja le tisti, ki ima v lasti prave podatke in jih zna tudi uporabiti, še dodajajo pri BehaviourExchange. Njihova platforma se bo predstavila na 24. Slovenski marketinški konferenci kot pokrovitelj posebnega panela z naslovom »Master your growth – Obvladajmo podatke«, ki bo na sporedu prvi dan konference, 28. maja. Poiščite njihov razstavni prostor, sodelujte v njihovi nagradni igri in z veseljem vam bodo odgovorili tudi na vsa morebitna vprašanja.