Mednarodna tveganja, ki zaznamujejo slovensko gospodarstvo. Kaj se nam obeta?

Čas branja: 2 min
22.05.2019  20:01  Dopolnjeno: 22.05.2019 20:05
Število političnih tveganj in konfliktov se je v zadnjem desetletju potrojilo. Kaj to pomeni za slovensko gospodarstvo?
Mednarodna tveganja, ki zaznamujejo slovensko gospodarstvo.  Kaj se nam obeta?

Obveščaj me o novih člankih:  

Čeprav je Slovenija majhna, za slovensko gospodarstvo velja, da je stabilno in se je po letih finančne krize postavilo na noge ter ostaja v dobri formi. Slovenski izvoz je močan, iz minule krize smo ozaveščeni glede nevarnosti v poslovnem svetu, a vendar so tukaj geopolitična tveganja, ki vplivajo na poslovanje slovenskih podjetij. Povezanost s politiko in gospodarstvom je nujna za stabilnost sistema, odločilnega pomena pa je seznanjanje s svetovnimi trendi, ki lahko vplivajo na razvoj in prihodnost ekonomskega položaja Slovenije.

Število političnih tveganj in konfliktov se je v zadnjem desetletju potrojilo, veliko se govori tudi o trgovinskih vojnah. ZDA, brexit, Rusija, Kitajska. Kaj to pomeni za Slovenijo in njeno gospodarstvo? Katera so največja tveganja in kako pomembno je zgodnje prepoznavanje vzrokov ter s tem ublažitev prevelikih posledic? Kako sprejeti, razumeti in obvladovati tveganja, da razvoj ne bo trpel?

Vse to bo v fokusu brezplačnega dogodka 5. junija 2019, ki bo med 9.00 in 12.30 v Grand hotelu Union.

O pasteh in tveganjih v mednarodnem poslovanju v času večje negotovosti na globalni ravni bo govoril Sergej Simoniti, predsednik uprave Prve kreditne zavarovalnice. Na ZDA, Kitajsko, Rusijo, brexit, desni in levi populizem ter zapletene mednarodne razmere se bo v svoji predstavitvi osredotočil Grzegorz Sielewicz, ekonomist za regijo srednje in vzhodne Evrope pri Cofaceu. Z nami bo tudi red. prof. dr. Mojmir Mrak, Jean Monnet Chair na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, ki bo govoril o slovenskem izvozu v luči mednarodnih razmer in napovedih za prihodnost. O pomenu tujih investicij v Sloveniji bo spregovoril mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Pri sklepni okrogli mizi, v ospredju katere bodo mednarodno poslovanje, tveganja in pasti ter s tem povezano slovensko gospodarstvo, pa bodo naši sogovorniki tudi Nje. Eksc. Sophie Honey, veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, Tomaž Lah, direktor Nektrar Nature, in Boštjan Jerončič, direktor podjetja Incom.