7. Družinsko podjetništvo - Najpogostejši izzivi razvoja družinskih podjetij v Sloveniji

Čas branja: 5 min
30.05.2019  09:06  Dopolnjeno: 30.05.2019 10:07
Podjetniška pot navadno ni preveč lahka. Zato je pomembno, da se lahko učimo iz izkušenj drugih. Na brezplačnem srečanju družinskih podjetij, že 7.Družinski konferenci bomo zato zopet na primerih pogledali zgodbe in izkušnje uspešnih.
7. Družinsko podjetništvo - Najpogostejši izzivi razvoja družinskih podjetij v Sloveniji

Obveščaj me o novih člankih:  
Matic Vizjak dodaj
Jure Eržen dodaj
Lon dodaj
Radomir Putnik dodaj
Bogdan Oblak dodaj

Letošnja že 7. konferenca Družinsko podjetništvo bo gostila zanimive govorce, ki bodo z vami delili uspehe in neupehe, izzive in zgodbe, ki vas bodo navdihnile, da boste lažje premagovali ovire na svoji podjetniški poti in naredili korak naprej. Že 12. junija bomo med 9. in 16. uro poslušali naslednje prispevke in govorce.

Vzvodi moči za rast družinskega podjetja

Uvodni govorec Matic Vizjak bo z nami delil svojo zgodbo, kako je družinsko kmetijo postavil na nove temelje. Brez veliko znanja, veliko podpore, a z veliko mero poguma, vztrajnosti in podpore celotne družine. Usmeril se je v inovativne proizvode, iskal niše , želel narediti nekaj novega, kar ni še nihče. To mu je prineslo nagrade v tujini in potrditev doma. Pred leti brez smeri, danes pa z lastnimi izdelki, patentiranimi postopki, obiskovalci na kmetiji in kupci v Sloveniji in tujini. Njegova zgodba bo spodbuda za marsikaterega podjetnika, da naredi še korak naprej.

Jure Eržen s hranilnice Lon bo na podlagi sodelovanja s številnimi družinskimi podjetji pregledal najpogostejše izzive razvoja družinskih podjetij v Sloveniji. V prispevku bomo spoznali te najpogostejše izzive in govorili tudi kako se jih lahko izognemo. Zakaj bi se ulovili v najpogostejše zaplete, če se jim lahko izognete?

Praktično o izzivih prenosa vodenja družinskega podjetja na naslednjo generacijo

V naslednjem sklopu boste slišali tri zgodbe, ki bodo pod drobnogled vzele prenos vodenja na naslednjo generacijo, z oči ustanovitelja in tistih, ki so podjetje prevzeli v vodenje. Z nami bodo:

  • Radomir Putnik (EM Putnik): Vsa bremena in izzivi prenosa vodenja družinska podjetja »preko noči«
  • Bogdan Oblak (Oblak): Izzivi vključevanja naslednje generacije v družinsko podjetje – praktične izkušnje ustanovitelja
  • Andrej Klančar (Klančar Žerjavi): Vodenje svoje najboljše ekipe

Finančno davčni vidiki poslovanja družinskih podjetij

Matija Bitenc, Tilen Vahčič (Deloitte): Kako se čim bolje pripraviti na prodajo podjetja – postopek, vrednotenje, davki …

V prispevku bomo slišali nekaj nasvetov, kako se pripraviti za (delno) prodajo podjetja. Kako lahko poteka proces prodaje podjetja? Kako naj se lastnik pripravi na vrednotenje podjetja? Na katere davčne vidike naj bodo lastniki pozorni? Nekaj praktičnih nasvetov vsem, ki razmišljajo o takšnem načinu umika iz družinskega podjetja ali povezovanja podjetja s strateškim partnerjem.

Andreja Kostelec (KPMG, poslovno svetovanje, d.o.o.): Nekaj davčnih nasvetov z vidika DDV za družinska podjetja

V prispevku bomo slišali nekaj nasvetov, kako se izogniti najpogostejšim davčnim zapletom, ki jih imajo družinska podjetja v Sloveniji. Pogosto so ti zapleti posledica premajhne pozornosti, ki jih v družinskih podjetjih namenjamo področju davka na dodano vrednost. Manj skrbnosti pa prinese zaplete tudi pri prodaji podjetji… Zakaj se ne bi tem zapletom pravočasno izognili? Kako lahko ugotovljeno napako popravimo še pred davčnim skrbnim pregledom ali obiskom davčnega inšpektorja?

Tone Pekolj (ALFI PE): Kakšne priložnosti prinašajo družinskim podjetjem skladi zasebnega kapitala

V prispevku bomo spoznali relativno novost na slovenskem trgu - sklad zasebnega kapitala. Predstavljene bodo ključne značilnosti sklada zasebnega kapitala in v kakšnih primerih je lahko v pomoč družinskemu podjetju pri njegovi rasti oz. širitvi poslovanja, ustanoviteljem pri njihovemu umiku iz aktivnega delovanja v družinskem podjetju. Spoznali bomo priložnosti za podjetnike in tudi dileme, ki jih morajo razrešiti družinska podjetja predno sprejmejo ponudbo sklada.

Rast s potrošniki in rast z naslednjo generacijo

V prispevku Nike Furlan z IntraLightinga bomo spoznali izkušnje in pristop pri usmerjanju družinskega podjetja še bolj v smeri potrošnikov, kupcev. Kaj in kako usmerjenost na izdelek preobrniti v usmerjenost na potrošnika, njegove potrebe... Kako doseči, da se vse na začne pri izdelku, ampak pri našem potrošniku?

Zaključni pogovor »Uspešne zgodbe rasti družinskega podjetja.«

V že tradicionalnem pogovoru z družinami se bomo tokrat dotaknili teme prenosa vodenja podjetja na naslednjo generacijo. Svoje izkušnje bodo v pogovoru z nami delili Aleš, Boštjan in Miha Jager, ki od svojega očeta prevzemajo vodenje trgovskega podjetja Jager. Kako jih je oče pripravljal, kakšne negotovosti so imeli, kakšni so bili izzivi, kako so se medsebojno uskladili… je nekaj tem, ki se jih bomo dotaknili v pogovoru. Prenos oz. prevzemanje vodenja družinskega podjetja je v določenem obdobju aktualno v vsakem družinskem podjetju. Zakaj bi bili nepripravljeni? Spoznajte izkušnje družine Jager.