Vsak dan nove tehnologije, poiščimo recepte za uspeh

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
PKP   dodaj
Rainer Schmückle dodaj
Mercedes-Benz dodaj
Daimler AG dodaj
MAN Truck & Bus dodaj
 
Čas branja: 4 min
06.08.2019  11:10  Dopolnjeno: 06.08.2019 11:42
Letošnjo Poslovno konferenco Portorož (PKP) bosta zaznamovala predvsem dva dejavnika globalne in s tem tudi lokalne poslovne negotovosti. Kje so za Slovenijo nevarnosti in priložnosti? Kako se prilagoditi, biti uspešen in ne nazadovati?
Vsak dan nove tehnologije, poiščimo recepte za uspeh

Obveščaj me o novih člankih:  
PKP   dodaj
Rainer Schmückle dodaj
Mercedes-Benz dodaj
Daimler AG dodaj
MAN Truck & Bus dodaj

Pridružite se nam na PKP, najugodneješa kotizacija velja do 30. avgusta

V četrtek in petek, 14. in 15. novembra, bo v Portorožu svoja vrata odprla že 21. Poslovna konferenca Portorož. V dveh dneh bomo gostili kompetentne sogovonike, ljudi iz posla in z znanstvenega področja, ki bodo odgovarjali na pomembna vprašanja našega današnjega in jutrišnjega poslovnega življenja.

Mobilnost in avtomobili jutri. Izzivi za slovensko proizvodnjo

Slovenija je odprto in izvozno usmerjeno gospodarstvo. Dober del tega izvoza pomeni dobavljanje nemški avtomobilski industriji. Kje je ta zdaj in kje bo jutri? Na to vprašanje bo odgovoril Rainer Schmückle, nekdanji direktor operative v Mercedes-Benzu Cars, Daimler AG, trenutno pa član upravnih odborov v družbah Autoneum AG (Švica), Dometic SA (Stockholm, Švedska), MAN Truck & Bus SE (München, Nemčija), Kunststoff Schwanden (Švica) in Wittur SE (Nemčija).

  • Kako naj se slovenski dobavitelji, ki bodo morali slediti nemškim spremembam, prilagodijo na elektrifikacijo, druge morebitne pogonske vire, nove okoljske zahteve, delitev avtov, avtonomno vožnjo?
  • Kako bo tudi politika oziroma gospodarska politika, ne samo tehnologija, krojila trge avtomobilov?
  • Bodo Nemci še vedno – tako kot zdaj – lahko na veliko izvažali na Kitajsko?
  • Kako bo s trgom v ZDA?

Moč političnih lovk pri preurejanju sveta

Češko-ameriški profesor Jan Svejnar bo poskušal odgovoriti na vprašanje, kje je EU in z njo Slovenija danes v vrtincu tehnoloških disrupcij in nove politične, trumpovske realnosti. Rdeča nit konference gre iz posla v ekonomsko geopolitiko, ki je danes poslovnež, ki je, tako kot vsa Slovenija, uprt v svet, ne sme zanemariti. Farmacija je za Slovenijo izjemno pomembna panoga. Levji delež slovenskega izvoza je odvisen od nje; če so uspešni slovenski farmacevti, smo uspešni vsi.

Novi poslovni modeli – primer farmacije

Amir Nastik, globalni vodja za strategijo in dejavnosti svetovnega farmacevtskega velikana Novartis, nam bo spregovoril o novih poslovnih modelih te panoge, o novih etičnih zahtevah in seveda digitalizaciji. Novartis je sprejel zavezo, da se bo vključil v globalno tekmo z razvojem tehnologije, uporabnostjo zdravil in z njihovo dostopnostjo širšemu krogu bolnikov. V ta namen raziskovalni dejavnosti in razvoju novih produktov ter naložbam v svoje zaposlene namenja precejšnja sredstva. Kje so meje naložb in kakšen bo predvidoma njihov izplen? Kako (če sploh), se ga dotika nemir na globalnem trgu?

Digitalizacija v finančni industriji in novi poslovni modeli

Prav digitalizacija se je začela močno dotikati tudi finančnega sektorja, ki se je je doslej kar nekako ubranil. Nova, tako imenovana fintech podjetja so velik disruptor bank in tudi drugih finančnih posrednikov. Kje se bosta srečala svetova novega fintecha in tradicionalnega finančnega posredništva? Digitalizacijo v finančni industriji ter še bolj specifično v bančnem sketorju bosta pod drobnogled postavila Arnoud Boot, profesor podjetniških financ in finančnih trgov na Univerzi v Amsterdamu in predsednik sveta Nizozemske centralne banke (DNB), član mreže Sustainable Finance Lab (SFL) in član Znanstvenega sveta za vladno politiko (WRR) ter Stefan Häbich, direktor, George Labs GmbH, Erste Group Research and Development.

Del železnega repertoarja vsake Poslovne konference Portorož je predavanje najpomembnejšega slovenskega ekonomista Velimirja Boleta, ki bo seciral slovensko in jugovzhodno evropsko ekonomsko sliko danes in jutri – kakšno bo leto 2020? Prvi dan PKP se bo končal s tradicionalno podelitvijo nagrade Časnika Finance za posebne dosežke in z večernim programom.

Drugi dan v ospredju inovacije, vlaganja in vpogled v prihodnost Nemčije po Angeli Merkel

Drugi dan začenjamo z raziskavo Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani o tem, kako se slovenska podjetja lotevamo inoviranja, brez katerega ne bomo mogli loviti Kitajske in ZDA. In za to bodo nujno potrebna velika vlaganja. O njih bo predavala Debora Revoltella, direktorica za ekonomijo pri Evropski investicijski banki. Pri razvoju inovacij in disruptivnih tehnologij se vedno oziramo v ZDA in Azijo, a Evropa je prav tako lahko zelo privlačna za to dejavnost.

Okrogla miza z vodilnimi slovenskimi menedžerji bo sledila prispevku o lastniški sestavi slovenskih podjetij danes in jutri ter tem, kako lastništvo vpliva na prilagoditvene in inovacijske sposobnosti naših podjetij, PKP pa bo zaokrožil vodilni nemški ekonomist Marcel Fratzscher. Nemčija je glavni slovenski gospodarski partner in kupec, v marsičem je vlečni konj evropskega gospodarstva. Mnogo izzivov je pred to državo, več bo vlagala v infrastrukturo in sodobne tehnologije, pri tem pa bo stopala tudi v novo politično obdobje, ki bo še kako zaznamovalo njeno prihodnjo gospodarsko sliko. Gospodarstvo Nemčije kot najpomembnejše slovenske partnerice po Angeli Merkel je sklepno predavanje letošnje PKP.

Do konca avgusta si svojo prisotnost lahko zagotovite po najugodnejši ceni s kar 30% popustom!

Dodatne informacije in prijave na www.pkp.si