Izzivi na področju kibernetske varnosti, s katerimi se srečujejo vodstva podjetij

Čas branja: 2 min
16.08.2019  13:56  Dopolnjeno: 16.08.2019 13:59
Čas razširjenosti informacijsko-komunikacijskih sistemov in omrežij prinaša številne prednosti in koristi, sočasno pa naraščajo tudi kibernetske grožnje, zlasti nevarnost kibernetskih napadov na informacijske sisteme, računalnike ter mobilne in druge pametne naprave.
Izzivi na področju kibernetske varnosti, s katerimi se srečujejo vodstva podjetij
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
Matjaž Kosem dodaj
NIL dodaj
Grega Prešeren dodaj
Tadej Hren dodaj
SI-CERT dodaj

Globalne finančne posledice kibernetskih tveganj iz leta v leto naraščajo in letno obsegajo več sto milijard dolarjev. Vodstva podjetij se čedalje bolj zavedajo, da kibernetska varnost postaja strateška naloga. Vendar ali imajo vodilni v podjetju vse odgovore za učinkovito reševanje in preprečevanje naraščajočih groženj?

S kakšnimi izzivi na področju kibernetske varnosti se srečujejo vodilni kadri pri svojem delu in kako se z njimi spoprijeti, bomo 5. septembra 2019 med 9.00 in 12.20 v hotelu Lev v Ljubljani razpravljali z direktorji in direktoricami, predstavniki poslovodstev in vodji IT na brezplačni konferenci CEO 2.0 – Obvladujete kibernetska tveganja?.

Še pred nedavnim pomanjkljivo razumevanje kibernetske varnosti s strani vodstva ni pomenilo poslovnega tveganja, saj je bila to naloga informatikov. Kljub letom opozarjanja se je kvantni preskok v miselnosti zgodil šele leta 2017 zaradi množičnih kibernetskih napadov WannaCry in NotPetya. Zagotavljanje ustrezne kibernetske odpornosti se v podjetju lahko doseže le s pravo strategijo, ta pa se začne pri vodstvu. Katere kibernetsko-varnostne koncepte mora CEO danes poznati, da bo s svojimi vodstvenimi veščinami lahko učinkovito pomagal pri dvigovanju tako imenovane varnostne kulture in s tem pri obvladovanju poslovnih tveganj, bo predstavil Matjaž Kosem, vodja razvoja poslovanja SOC pri NIL.

Grega Prešeren, etični heker in soustanovitelj podjetja Carbonsec, bo pokazal, kako je danes še vedno razmeroma preprosto vdreti v sistem neke korporacije, če le imaš dovolj izkušenj, in kakšen je recept, da bi to verjetnost zmanjšali na najnižjo možno raven.

O tem, kam po pomoč pri nastali poslovni škodi zaradi kibernetskega vdora, bo govoril Tadej Hren iz SI-CERT, kaj moramo narediti ob morebitnem kibernetskem napadu in kako obvladovati tveganja, pa bo predstavil Marjan Antončič, prokurist in svetovalec za področje elektronskega poslovanja in informacijske varnosti v podjetjih Ainigma in OSI ter predsednik Slovenskega združenja za elektronsko identifikacijo in elektronske storitve zaupanja.

Digitalni kriminal z leti postaja zelo donosno področje, saj lahko z razmeroma malo truda in napadalčevega tveganja pridobimo ogromne premoženjske koristi. Jan Bervar, IT-arhitekt pri NIL, bo predstavil, kaj nas lahko skrbi in kako verjetne so te grožnje danes.

Kaj lahko v podjetju še dodatno storite za upravljanje kibernetskih tveganj? Med orodji, s katerimi podjetja lahko blažijo učinke kibernetskih napadov, danes vse bolj stopa v ospredje tako imenovano kibernetsko zavarovanje. Več o tem bo spregovoril mag. Peter Filip Jakopič, direktor službe za Zavarovanje premoženja in premoženjskih interesov v Zavarovalnici Triglav, partnerja podjetja NIL na področju zavarovanja kibernetske zaščite.

Pri sklepni okrogli mizi pa bomo s strokovnjaki s področja govorili o tem, ali so kibernetski vdori že eno najbolj kritičnih poslovnih tveganj. Naši sogovorniki bodo Andrej Knap, svetovalec uprave za IT pri Zavarovalnici Triglav, Igor Stebernak, član uprave Petrola, Luka Steiner, izvršni direktor Športne loterije, Peter Mihelj, generalni direktor podjetja NIL, in mag. Aleksander Boh, vodja službe za informacijsko tehnologijo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Dogodek organiziramo na Poslovni akademiji Finance v sodelovanju podjetjem NIL.