ZDA, Kitajska, Evropska unija: Spoznajte ekonomske in poslovne trende v treh najbolj inovativnih poslovnih okoljih

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
PKP   dodaj
IMB dodaj
Univerza v Ljubljani dodaj
Evropska unija dodaj
Mahle dodaj
 
Čas branja: 3 min
26.08.2019  14:17  Dopolnjeno: 26.08.2019 14:41
Raziskava Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki jo tradicionalno predstavimo v okviru Poslovne konference Portorož, letos bo 14. in 15. novembra, bo med drugim pregledala, kako se slovenska podjetja lotevamo inoviranja, brez katerega ne bomo mogli loviti Kitajske in ZDA.
ZDA, Kitajska, Evropska unija: Spoznajte ekonomske in poslovne trende v treh najbolj inovativnih poslovnih okoljih

Obveščaj me o novih člankih:  
PKP   dodaj
IMB dodaj
Univerza v Ljubljani dodaj
Evropska unija dodaj
Mahle dodaj

Upravljanje inovacij: voditi zmagovalce

Tema letošnje raziskave študentov rednega magistrskega študija Poslovodenja in organizacije IMB Ekonomske fakultete UL in njihovih mentorjev je holistično proučevanje inovativnosti na ravni posameznih regij, držav in podjetij. Upravljanje inovativnosti (angl. innovation governance) tako na ravni nosilcev ekonomske politike kot vodenja največjih podjetij postaja pomemben izziv. Številne študije namreč poudarjajo, da je ključna determinanta, ki loči bolj inovativna podjetja od tistih, ki si želijo inovacij, vendar pri tem niso uspešna, proces upravljanja in vodenja inovativnosti. Ne nazadnje pa primeri najbolj inovativnih podjetij kažejo, da je pomembno tudi spodbudno poslovno okolje, ki ga sooblikujejo nosilci ekonomskih politik.

Poleg ustrezne inovacijske politike, ki bo podpirala najboljše in gradila mednarodno konkurenčno poslovno okolje, pa je na ravni podjetij ključno oblikovanje poslovnega modela, ki bi spodbujal inovativno dejavnost na ravni velikih podjetij, kajti ta na tem področju vse težje tekmujejo z zagonskimi podjetji.

V okviru predstavitve bomo prikazali ekonomske in poslovne trende v treh najbolj inovativnih poslovnih okoljih: ZDA, Kitajski in Evropski uniji.

  • Na ravni držav EU bomo najbolj inovativne države primerjali s tistimi, ki zaostajajo. Proces upravljanja inovativnosti bo predstavljen na primeru multinacionalnih podjetij Mahle in Phillip Morris International.
  • Primer inovativne dejavnosti v panogi finančnega posredništva in zavarovalništva bo prikazan s primerom banke Intesa SanPaolo in Zavarovalnice Triglav.
  • Na podlagi primarnega zbiranja podatkov o inovativni dejavnosti in aktivnostih, povezanih s tem, pa bomo osvetlili tudi upravljanje inovativnosti v največjih slovenskih podjetjih ter proučili politiko subvencioniranja raziskav in razvoja v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih.

Izsledki raziskave bodo predstavljeni na 21. Poslovni konferenci Portorož, ki bo potekala 14. in 15. novembra v Grand hotelu Bernardin v Portorožu.

Program si lahko ogledate tukaj.

Prijave zbiramo tukaj.

P. S.: Do 30. avgusta imate 30% popusta.