Oglasno sporočilo

Goodyear pnevmatike izpopolnjuje v vesolju

Čas branja: 1 min
11.09.2019  08:34  Dopolnjeno: 11.09.2019 08:37
Goodyear pnevmatike izpopolnjuje v vesolju

Znanstveniki na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) že vrsto let izvajajo napredna testiranja, s katerimi proučujejo učinke okolja mikrogravitacije in tako dosegajo inovacije, ki na Zemlji ne bi bile mogoče. Letos se jim pri tem ponovno pridružil tudi Goodyear. Ta v okviru projekta ameriškega nacionalnega laboratorija, ki sodeluje z agencijo NASA, v vesolju izpopolnjuje sestavne dele svojih pnevmatik.

Goodyearova oprema za eksperiment je proti Mednarodni vesoljski postaji odpotovala 25. julija na vesoljskem plovilu SpaceX CRS-18. Astronavti tam v okolju mikrogravitacije proučujejo nastajanje delcev silike, s tem pa vpliv uporabe edinstvenih oblik tega materiala na povečanje zmogljivosti pnevmatik. Testiranja izvajajo istočasno z Goodyearovimi znanstveniki v internih laboratorijih na Zemlji, izsledki pa bodo znani, ko bodo inženirji primerjali rezultate obeh preizkusov.

Vesolje jim ni tuje

Goodyear se v vesolje vrača skoraj natanko petdeset let po tem, ko je leta 1969 vesoljskemu plovilu Apollo 11 pri njegovi misiji na Luno zagotovil nadvse pomembne proizvode tako za izstrelitev kot tudi za povratek na Zemljo. Dve leti kasneje pa je Goodyear s svojimi pnevmatikami opremil še voziček za prevoz opreme in vzorcev Lunine površine. Ker je takratno raziskovanje vesolja spodbudilo številne inovacije, v Goodyearu z zanosom nadaljujejo testiranja v okolju mikrogravitacije.